Thursday, July 14, 2016

Soft food diet

Bila sebut diet sure ingat nak kurus kan?
Aku kena reflux macam aku mentioned in my previous entry.
So aku decide nak go on soft food diet.
Aku ok je makan bubur berbulan-bulan.
Aku suka, sedap.
Tapi tu dulu. Tekak zaman muda.

So harini aku start. Bawa 2 bekas.
Sebekas ke tong sampah sebab basi.
Sebekas lagi je dapat selamatkan.
Aku makan bubur ayam hari ni.

So ni menu aku harini.
Aku tulis sini so senang aku nak pantau food intake aku.

Pagi
1. Air Nabeez
2. Apple Cider
3. Kurma, oats & susu kambing smoothie

Sampai office:
1. Air lemon (defused)
2. Bubur ayam (beras, ayam, daun sup & garam) - 4 sudu

Lunch
1. Bubur ayam (beras, ayam, daun sup & garam)
2. Air kosong (aku minum sikit je pagi)
3. Air lemon

Then aku dah start sakit kepala sebab aku rasa aku tak amek sugar langsung.
Or maybe juga takde solid food langsung.
So dah tak tahan aku decide nak beli fruits.
Tapi takde ok.
Sebab aku tak boleh makan buah tempatan sebab mostly berangin.
Aku try avoid dulu.

So ke starbucks.
Aku beli apple and egg white sandwich & mixed nuts and fruits.
So in between pukul 2.00pm -5.45pm tu yang aku makan.
Tapi first day ni not really good.
Aku tak tahu is it me or memang diet ni buat aku pening/sakit kepala.
Hopefully by tomorrow dah ok sikit.
Sebab malam pun aku still makan porridge ok.

Esok petang or sabtu rasanya dah bole start keraskan sikit.
Nak try pantang oily food pula.

So why i chose soft diet?
Obviously bukan sebab aku nak kurus.
It's for my digestion.
Perut kita hari-hari kerja keras nak hadam makanan kita.
Harini aku tak lapar cuma cranky sebab takde sugar.
Or maybe sebab aku letih.
Aku kalau pergi kerja memang kurang sikit semangat. Hahaha!

So dah 2 hari aku aerobic.
Harini rest. Sebab tadi baca Kevin Zahri punya blog.
Bukan kuantiti senaman, tapi kualiti.
Biar badan betul-betul recover baru bersenam lagi.
Sebab kalau kau paksa, sama seksa badan juga.
Since harini letih kan, so kita cuti.
Esok tengok cemana. Kalau ok, esok kita buat aerobic.



No comments: