Wednesday, July 13, 2016

Episodes

Ok new story about me. Aku ada anxiety problem.
Maybe juga due to perangai suka over think aku.
Hari tu ada check up kat ENT, masuk camera.
Doctor jumpa acid reflux.
Maybe juga sebab tu selalu trigger anxiety aku.

So macam-macam lah aku buat untuk fix back this problem.
Sebab bila terjadinya 'episode' tu aku akan tak senang duduk.
Jantung laju, rasa bukan-bukan, fikir pasal mati, rasa macam sakit itu dan ini.
Aku dah pergi check up, Alhamdulillah there is nothing wrong with my jantung.
Sebab simptom tu macam heart problem kan.
It's not. Everything is normal. Blood test pun dah buat.

To cut it short, semalam kena.
Again jantung laju, pastu pendek nafas.
Bila jadinya 'episod' tu aku akan jadi marah.
Aku mula rasa husband aku ni macam tak sayang aku.
Aku rasa yang dia tak percaya aku sakit.
Hakikatnya memang takde problem kot.

So kebetulan, I have a friend yang kena benda yang sama.
Acid reflux, dia sampai admitted seminggu.
Situation beza sebab dia pergi hospital sebab dia cakap dia kena sesak nafas.
Aku pula sebab selalu pening kepala end up pegi Specialist ENT.
Tapi outcome dia sama, dua-dua kena AR.
Dia pantang makan, aku pun pantang juga. Pantang jumpa.

Episode ni happen bila 'diseru'.
Mindset to be exact.
Semalam pula aku dengan kawan aku tu dok cite pasal benda ni.
Terus jadi. Plus aku aku makan makanan berangin.
Terus pendek nafas. Siap fikir ni, esok tah bangun ke tak.
It's normal when you are having it.


Lepas tu aku rasa aku memang tak boleh duduk sorang lah.
Since kena benda ni, bila aku duduk sorang mulalah terjadinya episode itu.
So I have decided, malam ni last lah nak makan bukan-bukan.
Esok onward, aku will pantang soft food. Bagi perut rest dulu.
Rasa dalam seminggu dua ni tengok cemana.
Hopefully semua ok lah.
Tadi sampai MC ok. Sampai muntah bagai.

So husband fetch dari office, bawa pergi makan dulu.
Then kitorang belilah barang sikit.
Kebetulan ada GNC, aku pun apa lagi.
Masuk terus tanya supplement untuk perut/gastric.
Kakak tu suggest ada supplement. Aku tak nak cite pasal tu.
Tapi aku suka point kakak tu,
"Perut ni dik, bukan harini kau makan, esok kau sakit. 10 tahun kau makan, baru jadi."
So betullah, since lepas sekolah aku bangsa bedal semua benda.
At least at my age tu ok lah.
Kawan aku tu baru 24 ok.

So kawan-kawan, go for healthy food ok.
Pantanglah makan sikit.
Jangan fikir nak sedap je.
Fikir future sekali.
Perut ni gudang penyakit.
Jaga perut. Jaga hati. InsyaAllah bersihlah dalaman kita k.

No comments: