Monday, June 17, 2013

Selamat Hari Bapa, Baba

semalam hari bapa. nothing much pun buat. seperti tahun-tahun sebelum. kebetulan, birthday baba is on may and birthday mama is on June. so normally kitorang buat sekali je. tapi this year takde orang pun kat rumah nak sambut.nasib baik masa birthday mama tu aku ade beli sikit makan-makan. not much sebab adik beradik mostly da kawen. masing-masing ada komitmen kan. cant expect much.

tapi semalam terfikir jugak, bila mothers day, kemain orang sambut beriya-iya. tapi when it comes to fathers day, bukan la takde langsung but takde lah semeriah fathers day. kenapa eh? macam tertanya-tanya pun ye jugak taw.

naturally, sifat perempuan suka dirai, suka surprise, suka diingati. tapi lelaki ni cool lebih sikit. dorang mostly jenis tak kisah pun. kalau ada, ok. kalau takde pun ok. so most of us akan tekankan on mothers day.

tetibe semalam baba touching, tanya mama "awak tak nak wish happy fathers day ke kat saya?" pastu mama cakap la, kitorang anak-anak yang patut wish, bukan mama. knowing mama yang jenis cepat tersentuh part bapak-bapak ni kan. aku pun cover la "happy fathers day ba, akak buat cookies ni utk baba la." keh keh keh..

aku ni jenis manja dengan baba, more than mama. aku lagi selesa share things dengan baba sebab baba jenis dengar. dari kecik aku memang more to baba.

tapi as time goes, aku rasa aku kurang masa dengan dorang. aku banyak spend masa untuk diri sendiri and kawan-kawan. 

dari kecik mintak apa-apa semua dengan baba. dulu masa sekolah, aku jenis suka buku. sangat suka buku. tak berani mintak mama sebab nanti mama akan tanya mana buku-buku yang aku da beli apa semua. kira kalau tanya mama ni percentage nak dapat duit beli buku, sangat kurang. hahaha.. kong ajo aku ni. tapi ye la mama lebih fikir untuk keperluan rumah. kalau mintak kat baba tu, tak banyak cite, baba terus hulur duit.

honestly, sampai da besar badak ni pun, still apa-apa sikit aku mintak tolong baba. tak pernah baba mengeluh. 

ingat lagi masa first job aku after school. dapat keje data-entry. duit memang satu sen takdo nak buat modal gi keje. even though masa tu gi keje dengan kakak aku but still, kena duit la kan. isi minyak segala. mama ni jenis kurang percaya kitorang sikit. biasalah anak perempuan kan. keje apa sampai malam-malam buta. tapi baba jenis kalau kitorang explain, baba percaya. so hari-hari baba bagi duit kat kitorang buat belanja. sedih hoccay ingat balik masa tu. 

masa dapat keje dengan current company ni pulak, aku ade sikit argument dengan baba. baba tentang habis-habisan aku keje sini. sebab kata baba bukit jalil tu jauh (masa tu bukit jalil). tapi tetap keras hati and buktikan kat baba yang bukit jalil tu tak jauh. aku rasa dalam 2 bulan lepas tu baru baba ok.

dear baba, walaupun baba tak kan baca blog akak ni, tapi akak nak bagitaw semua orang yang baba is the best father in the world walaupun akak degil, banyak penyakit dan selalu menyakitkan hati baba, tapi baba tetap sabar. walaupun sekali je baba penah lempang akak sebab berebut ice-cream dengan intan, tapi lempangan baba yang berapi tu buat akak takut nak tipu baba.

thank you baba sebab jadi baba yang terbaik. satu hari nanti, kalau akak da kawen, baba tetap hero akak. baba tetap lelaki yang akan run to kalau "suami" akak buat perangai. akak tetap akan menyelit tido tengah-tengah baba dengan mama walaupun badan akak macam badak. akak sayang baba lebih dari diri akak sendiri. 


SELAMAT HARI BAPA, BABA! 

No comments: