Monday, May 14, 2012

Oily? ohyawhatever.

Have you ever heard of cekodok french fries? resepi yang datang secara tiba-tiba. rasa semua orang pernah dengar cekodok kentang right? rasa sama cuma the different is aku tukar kepada fries. rumah aku kurang gemar sangar all this fries thingy. setakat makan sebulan sekali ok la. kiranya kalau beli fries tu, lambat sangat dia nak habis. dari membazir, i came up with this idea, why don't just cut it in a small pieces. campur tepung, bawang besar and ikan bilis and goreng?

amaran : kalau anda seorang yang mementingkan kesihatan ya amat. sila berhenti di sini. takut pengsan tengok minyak dalam makanan aku ni. LOL!




don't ask me about the taste sebab aku makan sampai mata putih je tinggal. no, not to say my cooking skill ni dah tahap awan tinggi dia. tapi sebab the combination for orang pemalas like me, cekodok kentang dan air kopi sangat menawan kalbu. no measurement for this recipe. semua main campak ikut taste-buds sendiri. Yakin boleh!

Bahan-bahan :-
  1. tepung gandum (sikit sahaja. untuk lekatkan kentang tu je)
  2. bawang besar (blend/kisar)
  3. ikan bilis (blend/kisar)
  4. kentang/ fries (lagi banyak lagi sedap.)
  5. garam secukup rasa
  6. air.

  • cara-cara sangat senang. masuk tepung, bahan yang dikisar, garam dan air, kacau sebati (jangan terlalu pekat dan jgn terlalu cair). masuk kentang dan kacau sebati. 
  • panaskan minyak (deep fry/minyak banyak). masukkan bahan-bahan dan goreng sampai kekuningan. best serve with chili sauce or sambal.
Ok settle cekeodok kentang. next oily food is wonton, wantan, dumpling or whatever you call it. selalu wantan mesti seafood. and its quite expensive juga nowadays. dekat cafe office aku jual sebiji kecil tu 60sen satu. nak makan berapa banyak kalau mahal macam tu? so mari cuba resipi ni. satu aku punya sendiri dan satu lagi dari youtube (sorry i couldn't find the link). tapi aku terpaksa modify sikit sebab ada bahan yang tak cukup. no measurement jugak. ni semua main agak-agak je ye.

Bahan-bahan : 
  • Isi ayam (saya beli sepeket dari market, saya guna dalam 3/4)
  • Pepper/sebuk lada (black or white)
  • Carrot setengah batang
  • Celery sebatang (kalau tak nak letak pun tak apa)
  • bawang putih 2 ulas (hiris halus)
  • Garam secukup rasa
  • Chicken stock (ini optional. saya tak guna)
  • kulit wantan
Cara-cara :

  • Potong ayam dan kisarkan (gunakan sedikit air jika perlu) sehingga lumat.
  • Masukan dalam bekas dan gaulkan dengan serbuk lada/pepper sebati.
  • Potong carrot macam batang mancis (atau lebih mudah gunakan shredder), potong celery nipis-nipis dan bawang putih (juga macam batang mancis).
  • Masukkan tumiskan bawang putih sehingga naik bau, masukkan carrot dan celery tadi. masukkan garam, chicken stock dan sedikit air (2 sudu sahaja). masak sehingga sayur-sayuran tadi masak. tutup api.
  • letakkan sesudu kecil ayam tadi ke atas kulit wantan dan letak sayuran di atas ayam tadi. letakkan sedikit air dihujung kulit wantan (sebagai pelekat.). bentukan kulit seperti yang anda suka.
  • goreng dengan api kecil dan minyak yang panas. (jangan guna api besar, nanti isi ayam tak masak).
  • goreng sehingga kekuningan. best serve with chili sauce or sweet and sour sauce.
Cara paling senang, lipat macam dumpling. ikut suka je.

ini yang saya ikut youtube. cara sama cuma bezanya, ayam tu di masakan sekali dengan sayuran. tapi honestly, rasa dia menghampakan. saya tak guna celery juga sebab takde dalam fridge :P



Oily sangat kan? hehe! make sure tos minyak tu dulu before serve yea!

Happy Trying people!

No comments: