Monday, May 14, 2012

cream puff (Puff Only)

Ok that day buat cream puff. ni actually entry tergendala. dalam draft da more than 2 weeks kot. buat sikit then save dalam draft aje. so today nak buat few entries untuk different recipes. ewah! blog ni dah jadi blog makan pulek. ye la, aku suka google. so alang-alang aku try, aku share dengan korang yang mana aku try menjadi.

i can only share how to make the puff je sebab aku tak ingat aku buat kastad dia macam mana. don't worry, u can get it from youtube how to make the custard. aku biasalah, buat main campak-campak je. mana nak ingat resepi. tapi aku rasa, you guys can do better. to be honest, nak buat puff dia very easy tapi kena sabar la. here's the recipe :-

Bahan-bahan/ Ingredients :
  • cream puff
  • 50 gm planta
  • 125ml air
  • 1 s/k garam
  • 80gm tepung kek/tepung gandum
  • 1 biji telur
Cara-cara :

  • Masak air (tak perlu tunggu mendidih pun takpe tapi air kena make sure panas)
  • Masukkan planta. kacau sampai planta semua betul-betul cair. 
  • Masukkan tepung dan garam kacau sebati. (guna api kecil sepanjang proses ini.) kacau sehingga menjadi doh. Rehatkan doh sehingga sejuk (anggaran : 30 minit)
  • pastikan doh betul-betul sejuk, pecahkan telur dan masuk kan esen vanilla. (kalau nak senang, guna mixer/pengadun pun boleh tapi saya guna manual je.). kacau sehingga doh serap semua telur dan esen vanila, adunan akan jadi sedikit lembut.
  • masukkan dalam piping bag dan bentukkan di atas dulan pembakar yang sudah digriskan. jika nak lebih ringkas, gunakan sudu sahaja.
  • bakar pada suhu 180'c selama 30 minit.
percubaan pertama


Hasil selepas dibakar.
Ni percubaan kedua,saya guna sudu sahaja. lagi ringkas dan mudah.

Hasilnya! sangat puas hati.
Selamat Mencuba!

No comments: