Monday, April 2, 2012

weekend gateway!

i went to Cameron once again! boleh kata every time aku datang sini semua tanpa dirancang. lama juga dah actually tak datang sini sebab rasanya last pergi before kakak aku, Intan kahwin. trip kali ni pun memang tak ada perancangan or apa-apa for my side lah. aku tahu memang Intan nak pergi sana but aku totally tak plan nak join sebab aku kan memang sekarang nak save duit.

tiba-tiba pagi sabtu hari tu, Intan bising-bising kejut aku bangun. hello! its weekend! nak tidur lama sikit. dengan mamai-mamai, tergosok-gosok mata, intan passed to me her ipad and credit card. "nah book bilik sendiri. ambik yang studio room." T_T

dah settle everything, pack my stuff and around 12 tu kitorang gerak. the road is not as smooth as we expect! lupa lettew kan orang baru gaji. tapi takpe, pasrah! sampai pun agak lewat la. sebab abang ipar aku ikut jalan jauh. kononnya jalan-jalan cameron. hampeh! penat ok duduk dalam kereta. T_T

sampai tanah cameron actually around 4 kot but kitorang pergi cari satu-satunya maybank yang ada cash deposit machine and all. the best thing is system down!! ramai gila orang beratur tunggu system up balik. redha lagi. tunggu lagi. tunggu punya tunggu, at last their systems is up again!

settle urusan itu ini straight naik atas to check in. to be honest, sangat puas hati dengan layanan staff dekat Strawberry Park ni. receptionist dia cantik for sho! friendly sangat. about the room rate pula, i think its affordable la juga. below 400/night, dinner and breakfast included. so kira ok la kan? tempat dia agak kedalam sikit but sangat tenang. rasa macam nak terus tinggal situ.

jalan yang agak memeningkan kepala :P
masa ni da start angin sejuk dah. start from here memang tak on air-cond.

Cameron!!

dekat KL, sila jangan mimpi untuk dapat tengok hijau macam ni. i mean like really hijau!

ni budak yang sentiasa kena buli. introduce, she is my niece. Siti Umairah :)
mula-mula campak barang, lepas tu campak diri sendiri. HEAVEN!!!

so later on, settle check in the room. mandi kejap. freshen up our self tunggu maghrib and get ready for dinner. owh ya, sampai dekat front line tu, that girl ada tanya for dinner kitorang nak apa. at first masing-masing ingat buffet. for real kalau buffet sangat best! sebab masing-masing lapar. last makan breakfast. dah la sejuk kan. tapi for dinner dorang serve ala carte macam tu la.tapi takpe, suka juga sebab dapat makan. hehe.

as i told earlier, room rate together with dinner and breakfast. dinner tu boleh pilih nak malay cuisine or steamboat. no buffet. so we all ambil steamboat. its quite a lot. portion for four pax. makan lepas tu usap-usap perut please.. hehe!

see, banyak kan. puas hati la makan benda ni. after all pun, kitorang memang kebuluran actually. so hentam benda ni rasa puas.

another reason why we choose steamboat sebab panas kan. sup tu panas and tempat tu pulak sejuk. so just nice kalau ambil steamboat. 



and this is me being artistic padahal snap pakai tab je kot.

and this is me being artistic padahal snap pakai tab je kot. again.. hahaha..







noddles ni tak makan pun sebab kitorang memang tak makan noddles klu steamboat. the eggs kitorang rembat masuk bilik. hahaha.. sayang kot. buat half boiled egg. *amaran, jangan tiru aksi ini*

sauce dia pedas and masam. me loike it!
lepas dinner terus memang plan nak pergi pasar malam dia. important mission, nak makan sayur-sayuran goreng sambil tu nak cari souvenir for my family and friends. di sebabkan it was unplanned trip, aku memang tak get ready duit. so just bawa apa yang ada je. so shopping all limited sangat! T_T

anyway, kat sini sangat-sangat rambang mata ok kalau tengok barang dia but sebelum beli tu better survey harga. sebab harga barang kat certain kedai lagi  murah. so jalan-jalan dulu before beli. kalau korang nak lagi best, pergi around 7pm macam tu. kedai baru buka and banyak choice. kitorang terlambat sikit.ada few kedai yang dah tutup. in terms of makanan pula, kalau rasa jumpa kedai-kedai jual sayur-sayur goreng tu better beli cepat sebab kitorang tak merasa nak makan cendawan goreng.lambat sangat! padan muka sendiri.

key chain dia agak murah la. tapi kalau korang ada masa lebih, better beli dekat tanah rata. ala, dekat area maybank, majlis daerah cameron highland tu. kat foodcourt tepi-tepi tu ada juga kedai jual barang-barang macam ni and you can get cheaper price kalau pandai tawar. 

rasa macam nak angkut semua benda ni!!
intan bought this chocolate dip. sedap but pahit-pahit sikit. ada abang and mak cik ni jual. rasanya ni homemade. nice juga. abang tu memang tak kedekut. orang ramai datang kedai dia. 
kitorang naik around 11ish sebab Strawberry Park ni atas sikit. so jalan dekat situ gelap. takut juga malam-malam balik lambat plus we bring the baby girl along. so sampai bilik lepak-lepak makan dalam bilik intan kejap. around 12ish masuk bilik aku. ingat nak overnight. hampeh, memang tak larat! bangun awal kan. rasa around 1ish tertidur. 

pagi dalam pukul 7 pagi dah bangun sebab masa suntuk nak berjalan. kitorang siap-siap terus turun cafe for breakfast yang awesome! semua jenis makanan you can get there. roti canai, western, malay. semua lah. tapi tak snap photo sebab excited nak makan banyak. ha ha ha. tak lama pun duduk makan sebab rush nak pergi pasar pagi pula. wah! dekat KL takde makna nak pergi pasar pagi, petang, siang, malam kan. aku memang sangat excited nak pergi beli sayur. cameron kot! 

see the colors! amazing kan?

agak ramai orang but tak sesak lah. cuma kereta , lori and motor keluar masuk tu yang a bit rimas.








after beli sayur and all, kitorang letak barang dalam kereta then terus naik atas pergi raaju's strawberry farm. my auntie and uncle, kalau nak beli strawberry bawa balik KL memang dorang akan datang sini. its consider cheap compared to KL yang sebungkus tu RM12 paling murah. 








higly recommend this place sebab murah and uncle tu memang tak kedekut plus kalau korang beli banyak, korang akan dapat banyak free gift which is small pack of the strawberries. 
  

ok that's all for now. later sambung lagi entry masa nak balik ke KL tu and some of my review pasal room kat sana. Adiosss!

No comments: