Saturday, August 6, 2011

Distance doesn't matter

Merujuk perkara di atas saya dengan ini..bla bla bla..
Dah kenapa nak tulis formal bagai?
Harini busy sikit kat office.
Bukan sikit,tapi banyak.
Sampai shemput shaye..hahaha!
Naik turun,naik turun,tetaplah TAK kurus!
Ok sebenarnya nak cerita pasal lain.
Khamis lepas kakak angkat aku yang jauh di perantauan(New York) blackberry messenger (bbm).
Thank God atas rezeki yang dikurniakanNya.
Dapat aku stay in touch dengan kakak aku tu even kitorang jauh beribu batu.
Her name is Dyan and I called her Kak Yan (KY).
KY ni memang baik. Banyak nasihat aku.
Even jauh dari mata but aku rasa dekat je dengan dia.
This week kitorang banyak bbm share stories.
KY kata,dia dah lama teringin nak makan kuih raya.
Yerlah,katanya kat NY,mana nak dapat benda-benda tu kan? So kakak aku nak kirim kuih raya kat dia.
So aku ingat nak kirimkan muruku. Happy dia =)
Semalam tiba-tiba dia bbm suruh aku make up sikit and she gave me some tips berguna.
Aku tak tahu kenapa,I keep on asking myself,kenapa tak nak melawa? Make up sikit,dress up sikit.
I'm still young bak kata KY.
Aku memang type of person yang keluar cukup pakai shirt and jeans.
For me to put on some make up?certain places lah.
Kalau takat nak keluar dekat-dekat,memang tak!
Lagi-lagi keluar dengan kakak aku,takutlah kalau make up segala nampak macam overnya kau kan?!
Tapi bila aku fikir balik apa yang KY nasihat,betul jugak.Muda lagi,melawalah.Dah tua nanti tak boleh.
So here's some tips.Simple je yek?
1•Pakai foundation sikit.sapu rata guna brush jgn sponge sebab KY kata sponge bazirkan make up aje.
2•Then amek tisu basahkan (bukan lencun,cukup lembab-lembab) dab slowly kat muka.Dap,bukan tenyeh ye.Ini untuk biarkan foundation tu kekal cantik and nampak natural.tutup cela-cela muka.
3•Dah dab tu,agak-agak muka tu dah rata tak capuk (pandai-pandailah korang budget) sapu compact powder.Pun pakai brush. 1 important tip dalam memilih warna foundation and bedak, pilih 1 tone gelap (darker) dari tona kulit kita supaya muka tak nampak macam tepung gomak dan nampak natural aje.Kalau putih sangat pun akan buat muka kita jadi kelabu asap :P
4•Dah settle bedak,kalau perlu pakai blusher (ni aku tambah sendiri) sebab blusher ni nak naik cheek bones(tulang pipi) je.So muka nampak cantik dan pipi tak labuh =)
5•Pakai eyeliner. Untuk eyeliner korang pandai-pandailah lukis kay sebab eyeliner ni kalau tebal sangat pun tak boleh.nanti mata nampak macam apa je.Tapi aku suka yang lentik-lentik.
6•For lips,cukup sekadar guna gloss aje.kalau nak pakai lipstick juga,sila pilih neutral color.kalau jenis bibir tebal tu,pakai neutral tone je.kalau bibir nipis pakai lah bright tone.Siap!
Done about make up. Pasal aksesori pulak,pakai subang yang besar stop wearing the studs type. Sebab ••It'll help to add shape to your face and jaw line and it will make the dimension of your face looks slimmer.•• Lepas ni kalau bergambar tak perlu sedut-sedut pipi lagi lah yea?hehe!
So far,suggested brand is maybelline.depends on kulit korang lah.
So far aku suka pakai maybelline sebab tahan lama.
I will try it soon.
So hope you all pun try jugak ok?
Kita sama-sama cantik di hari raya ok =)
Selamat Malam.Selamat bersahur dan selamat berpuasa pada esok hari. Assalam.
AinKassim - Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

No comments: