Friday, October 1, 2010

zaman kecik-kecik

tiba2 teringat zaman jahiliah.. zaman2 paling best bagi aku. takde masalah langsung.. bagi aku,suma fun..even mama aku dah naik hantu pun aku rasa fun. masa kecik2 dulu aku sangat ambitious. tapi ikutkan sekarang pun still ambitious. cewahh! standard dulu kecik2 tanya besar nnt nak jadi apa?confident jawab "nak jadi scientist!" padahal masa tu eja scientist pun tak pandai and most important aku tak taw scientist tu actually buat apa. haha! bodohkan? paling best masa nak masuk tadika. mama saje jack "kakak tak payah pegi tadika lah." hamik terus ckp dengan mama kata aku ni pelat lah apelah.. waaaa... kecik2 da pandaikan! then dah masuk tadika, tak nak pegi tadika pulak. bangun pagi je, sakit perut lah,demam lah, apelah. sengal kan?baik tak payah pegi tadika. then this one day paling aku tak boleh lupa lah! pagi2 mama akan prepare untuk aku milo/sustagen coklat before pegi tadika. ada air coklat kat atas meja, aku minum je lah kan.. buat apa nak pikir. tetiba aku sakit perut menggila! berak2 ok. masa aku minum tu one shot! mama tengah baca paper. sekali dia abes baca tu dia tanya aku mana air coklat tu. aku cakap lah aku dah minum. nah kau! rupanya susu diet mak aku.. haha! memang berkesan susu tu la kan.. sampai aku beri2.. haha..

cite pasal zaman tadika sampai sekolah rendah. seriously masa tadika aku bodoh gila. everyday kitorang kena gilir2 letak day and month kat board before start the learning session. so sampai lah satu hari tu kena giliran aku. aku ingat Tuesday tak silap. Sepatutnya aku kena letak "Tuesday" la kan. padahal dah 10 kali aku dok nampak Tuesday tu. tapi masa tu serious aku tak taw hari apa hari tu. aku buat2 cari ala2 tak jumpe kan. padahal bangang! then last teacher aku suh aku duduk tempat aku. haha! serious english aku failed kecik2.. siap satu hari tu aku ingat teacher aku name dia 'Teacher Meg', punya dia sakit hati dengan bodoh aku ni,sampai sentap2 tangan aku ok. tapi takut bgtaw mama sebab teacher tu garang. boleh mcm tu? klu skrg ni buat mcm tu kat anak orang, silap2 kena sue ok!

then masuk pulak zaman sekolah rendah. masa darjah 1 la paling terok. hape tak, bodoh aku tak habis kat tadika. bawak pulak pegi sekolah rendah. teacher suh hafal, spelling. esok dia tanya. aku nan ado nak hafal. i don't like to hafal2. aku kan adventurous unta. kitorang suma kena berdiri atas kusi,sape dapat spell betul2 cikgu bagi duduk. klas kitorang ada lebih kurang 30 students. bayangkan, aku rasa ada laa dalam 5-6 orang je tinggalkan termasuk aku yang tak duduk lagi. agaknya yang 5-6 orang tu pun saing2 aku je. sekali cikgu suh eja 'SISTER'. bekali2 kot aku cuba eja. kira kalau kau tak dapat eja, teacher bukak kat orang lain word tu. sampai lah ada yang boleh eja betul2 kan. tapi aku tak taw ape punya baghal kan. aku rasa dekat 10 kali jugak aku try eja. baru dapat spell dengan betul and dapat duduk. start dari haritu, aku terus suka english. haruslah kau terus2 nak ada semangat sbb dapat spell SISTER betul2 after 10 times trying kan?haha.. tapi ok lah. sbb cikgu tu gak aku boleh communicate english. Alhamdulillah. Just a lil bit weird budak2 sekarang. eceh! jgn nak budak skrg sangat lah kan. i mean ada lah 2-3 orang yang aku kenal. belajar tinggi kau, tapi nak cakap adopted(anak angkat) pun tak reti. tapi still laaaa nak act good2.. haha. so apekah cerita anda? hehe..

No comments: